cam7
double-corridor_1
1_cam
cam34
cam5
cam2345
cam234
CamflowerBig

Milan Apartment

The project comes out of the need to reorganize the space and to solve structural problems related to the age of the building located in the centre of Milan.
The structural refurbishment affects the whole pavement and the load-bearing beams of the ceiling, which have been replaced and implemented for a correct load distribution. The bearing wall that divided the living area from the bedrooms has remained the only pre-existing item of the old dwelling and actually it still divides the two macro areas of the house.
Nevertheless, the entire layout has been redesigned according to the needs of the new ownership, in detail, the kitchen has been added on the living room, optimising spaces.

We decided for a kitchen composed by a unique monolithic volume, made out of burnished steel plates. The kitchen cabinets have been replaced by a Carrara marble shelf, which enhances the room, making it an installation. Great attention is put in the choice of the all the materials and in their composition. Marble and burnished steel interact with a third particular finish: a cement effect, which dresses the whole architectural volume made of corridor, kitchen and living room, creating a perceptive unit and a clear separation from the sleeping area.

The bedroom is separated from the rest of the apartment by means of an invisible door with a pivot hinge.
Inside it, there’s a wide walk-in-closet, whose walls are made out of panels rotating up to 360 degrees, which can be completely opened, guaranteeing an optimal natural lighting, and which can become at the same time dividers and large containers.

Date _ 2017
Client _ Aim-Studio
Type_ Interior Styling
Photographer_Simone Furiosi